Ce să fie, ce să fie, proză sau poezie?

poetry_and_prose    Bună dimineața, astăzi vom face o mică pauză de la explicații complexe ca să vedem încotro ne îndreptăm, spre proză? spre poezie? sau spre amândouă?

Cum ne lămurim ? Destul de simplu 🙂 Ce-ți place să citești cel mai mult poate fi ceea ce te reprezintă. Dacă ai tendința să citești mai multă proză, vei vedea că ti-e mult mai ușor să scrii proză pentru că simți ca ai nevoie de spațiu ca să exprimi tot ce simți.

Dacă în schimb citești cu mai mult drag poezie, înseamnă că înțelegi mai multe prin mai puține cuvinte sau altfel spus, te vei împăca mai repede cu acel ,,less is more” despre care vorbeam zilele trecute.

Unii dintre noi își dezvoltă ambele planuri simultan, dar mereu va fi doar unul din cele două care va cântării mai mult. Alții pornesc de la un din ele și îl dezvoltă pe al doilea mai târziu. În orice caz majoritatea rămânem fideli unei singure părți, fie proză fie poezie.

Dacă încă nu sunteți așa siguri am pentru voi următorul exercițiu:

– Alege 3 idei/teme ( din cele pe care le-ați folosit în exercițiul de ieri/ articolul anterior

http://raluthewriter.wordpress.com/2013/11/12/structura-si-exercitiu/ )

– Scrie separat 20 de cuvinte care definesc unul sau mai multe din acele gânduri. Atenție nu lega cuvintele în propozitii.

Odată ce ai făcut aceste lucruri folosește cele 20 de cuvinte într-o poezie de 16 versuri sau mai puțin. Apoi ia aceleași cuvinte și folosește-le într-o proză scurtă ( sub 300 de cuvinte).  Prin ce ți s-a părut că îți e mai ușor să exprimi ce simțiți, prin proză sau prin poezie?