Astazi m-am gandit la viata, la oamenii din jurul meu, la greselile mele, la greselile noastre ale oamenilor in general si mi-a trecut prin minte urmatoarea anecdota, stand asa si meditand la cele ale vietii si pentru ca nu vreau s-o uit, v-o spun si voua.

Animalele au fost mereu folosite in fabule luand in ras defecte umane. Iar eu cred ca porcul si calul ne pot servi ca exemplu.

Sa ne imaginam un porc si un cal la marginea unei paduri.

Porcul incepe sa fuga prin padure si la un moment dat vede o balta de namol.

  • Oare cum o fi…se gandeste, si imediat se duce sa se balaceasca-n ea.

Peste ceva timp tot mergand, mai vede o balta cu namol si se gandeste:

  • Oare asta cum o fi ? si da fuga sa se balaceasca in ea.

Mai trece ceva timp si mai vede o balta cu namol, iar povestea se repeta. Curios daca o fi cumva mai buna sau mai deosebita in vreun fel de celelalte, se grabeste sa se balaceasca in ea.

In planul celalalt calul, ramas la marginea padurii, intalnese un om, iar acesta ii pune in fata doua galeti cu apa. In prima galeata, omul ii puse apa dintr-o fantana cu apa nepotabila si murdara, dar calul nu se atinse de ea. Cand  omu ii puse in fata si a doua galeata, cu apa buna de baut, calul isi potoli setea indata.

Morala:

Porcul vede mocirla, dar de curiozitate, nu-si da seama ca toate-s la fel. Astfel ca merge dintr-o mocirla-n alta. La fel si omul, de multe ori vede situatia care i se asterne in fata, dar si-o asuma fara sa gandeasca la lectia deja invatata anterior dintr-o situatie similara sau identica. Asa ajunge sa mearga dintr-un necaz in altul, fara sa tina seama de ce stie deja.

Daca va intrebati unii din voi, de ce calul n-a baut din prima galeata ca doar de’…e animal, bea orice, apa sa fie; aflati ca intelepciunea calului il fereste de curiozitatea porcului. Calul stie deja ca apa e spurcata, deci n-are de ce sa guste ca sa se convinga. Astfel, pentru ca un cal nu bea niciodata dintr-o apa murdara, a baut doar cand omul i-a adus a doua galeata cu apa. Asa si omul intelept, nu va fi curios niciodata sa intre intr-o situatie doar ca sa vada cum e, atunci cand vede ca nu ii  aduce vreun beneficiu moral fata de o situatie precedenta.

Toti suntem pe rand in rolul porcului sau al calului de-a lungul vietii, dar adevarata incercare este aceea de a evolua constient de la curiozitatea infantila a porcului spre intelepciunea calului, repetand tot mai putin aceleasi greseli, pe parcursul vietii.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *