Data de azi e pentru mine o zi de pus in calendar.

O prietena de-a mea a fost admisa la facultate dupa 6-7 ani de munca in fabrica pe meleaguri straine. Nu-mi asum vreun merit pentru asta, dar recunosc ca am stat cu gura pe ea in toti anii astia sa faca si ea ceva, orice, ca e postliceala, academie de frumusete, orice curs sau activitate care ar fi detasat-o de multimea fericita ca are un loc de munca si care ar fi pus-o in randul oamenilor care au un loc de munca prin care se simt macar putin impliniti si/sau care le permite sa-si manifeste macar putin creativitatea, talentul sau in orice caz inclinatia intrinseca pe care o au spre un anumit domeniu.

Insa cu toata bucuria mea exprimata si implinirea ei intrinseca, ne-am lovit de cateva reactii triste din partea celor mai apropiate persoane …ale ei mai ales.

  1. Facultate? Bani cheltuiti degeaba, zic ei!!

Absolut nici un leu/cent investit in tine, nu este un ban cheltuit degeaba! Prea putini inteleg ca o facultate iti ofera perspective, iti deschide usi si iti pune inainte oportunitati la care ceilalti nu au acces. Sunt facultati care iti pun o meserie clara in mana: medicina, inginerie, conservatorul etc. si facultati care iti pun cunostintele de baza intr-un domeniu pentru care tu trebuie sa te lupti putin mai tare ca sa te integrezi. Insa indiferent ce domeniu alegi sa studiezi, ca student sau viitor student trebuie sa intelegi ca Tu esti ala care trebuie sa dea din coate ca sa obtina un loc de munca decent, Tu esti cel care trebuie sa caute, sa invete, sa acceseze toate oportunitatile care vin odata cu studentia, prin implicare sociala care se traduce prin voluntariat in diverse organizatii studentesti pentru inceput.

     2. Si ce faci cu facultatea asta?

Prea putini mai practica meseria pentru care s-au pregatit. Si nu, asta nu contrazice ce am scris mai sus, asta inseamna ca in zilele noastre e important sa ai studii superioare, indiferent in ce domeniu, pentru ca locurile de munca in marile companii difera iar in mare parte tot ce ai de facut pe postul respectiv se invata la locul de munca.

Imagini pentru education is a privilege

     3. Am colegi cu medicina facuta, in fabrica!

Indiferent de domeniul studiat, mai ai nevoie si de ceva ce nu se preda la scoala si nici nu se cumpara din magazin, si anume de ambitie. Stiu ca sunt facturi de platit si copii de crescut, nu zice nimeni sa nu lucrezi in joburi mai marunte, dar cine te opreste sa mai cauti? cine te opreste sa inlocuiesti lamentarile despre ”ce nasol e” –  cu ideile despre ”ce pot eu sa fac mai mult si cum? Niciun loc de munca cinstit nu e de condamnat, dar daca tu stii ca esti genul de om care chiar vrea si poate mai mult, trateaza-le ca pe o punte care te ajuta sa obtii pe terment scurt/ lung ( 6 luni-1 an) ce ti-ai propus si mergi inainte, nu te plafona! Tine minte ca banii sunt un mijloc, nu un scop 🙂

    4.  Studiile nu sunt recunoscute dincolo…

Studiile sunt mai mult decat recunoscute dincolo atata timp cat suntem in Uniunea Europeana, insa cel mai la indemana mod de a-ti face studiile usor de recunoscut in alte tari este accesarea mobilitatilor de studii si practica internationala pentru tara in care ai dori sa te stabilesti. In acest mod, nu doar ca mergi concret in mediul respectiv si intelegi cum traiesc acei oameni dar iti faci si intrarea, mai intai ca student, iar apoi ca stagiar fapt ce iti deschide o portita reala de angajare pe un post bun.

Dincolo de toate astea…

Fara vreo intentie de a fi rasista, de cele mai multe ori dupa terminarea facultatii se vede o diferenta de nivel.

Cei care au inteles cum sta treaba se zbat, investesc in ei, se dezvolta, invata si obtin locuri de munca bune in diverse corporatii, birouri sau firme, cei care n-au inteles cum sta treaba, vor spune ca nu le foloseste la nimic facultatea pe care au facut-o si se vor orienta spre joburi de care nu vor fi mandrii, doar pentru ca ”trebuie” sa lucreze.

Sa faci o facultate, inseamna sa iti asumi o provocare. Iar provocarea este aceea de a-ti dovedi  tie in primul rand ca mintea si creierul tau  sunt facute pentru mai mult decat procesarea barfelor, a dramelor si telenovelelor despre cine pe cine a inselat si care cu care s-a batut care se vehiculeaza  prin anumite medii de lucru. Desi sigur, asta nu inseamna ca cei din firme mari si mijlocii sunt neaparat mai buni,  dar parafrazand ideea unui fost profesor, pot sa spun ca se percepe un alt nivel de dresaj prin autocontrol, atitudine si prin intelegerea faptului ca ”mintea conduce pumnul, nu invers”! (Parazitii 🙂

Intr-o lume in care inca mai exista fete maritate cu forta la 12-13 ani, intr-o lume in care inca exista razboaie, intr-o lume in care inca exista zone fara apa potabila si curent unde totusi sunt copii premianti chiar daca  invata la lumanare, in aceasta lume a caror intelesuri ascunse ni le-au descoperit pe rand Platon, Aristotel, Marx Weber, Einstein, Newton si Tesla, ar trebui sa tinem minte ca accesul la educatie pe care ne-am obisnuit sa-l consideram un drept este de fapt  un privilegiu pe care multi inca nu-l au, dar de care noi romanii in special, ne bucuram din plin in conditiile in care in tari admirate precum Spania sau Franta, un an de facultate costa doar vreo 2000 de euro.

E greu azi cu scoala, dar mai greu fara scoala, iar ”viata…e nedreapta daca ramai jos”! (B.U.G. Mafia)

P.S. Va multumesc pentru timpul acordat lecturii si imi cer scuze pentru absenta indelungata. E posibil sa revin cu alte articole similare, pentru ca simt ca n-am reusit sa ating subiectul asa cum as fi vrut dar sper ca l-ati gasit suficient de interesant cat sa-mi lasati un comentariu, un like sau sa dati chiar un share 🙂 

Ralu The Writer dezvoltare personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *