Iată că  se apropie iar Crăciunul. A mai trecut un an în  zbor, un an în care dincolo de toate întâmplările frumoase, mai mult ca sigur, sufletul ni s-a împovărat și cu felurite preocupări lumești după  cum se spune în  termeni creștini.

Deși suntem mulți cei care ne-am născut sub aripa protectoare a ortodoxiei nu suntem la fel de mulți cei care ne punem serios problema postului și cu atât mai puțini suntem cei care îi înțeleg importanța duhovnicească chiar dacă a-l ține a devenit oarecum o rutină pentru unii.

Cei care nu și-au făcut curaj încă să țină serios postul își tot spun că nu pot deși au încercat și că le e atât de greu să țină post că niciodată nu au ce mânca de post și că ei nu înțeleg ce mănâncă oamenii ăștia care țin posturile și cum rezistă ei să mănânce și să se sature la fel ca vegetarienii, fără carne și aparent cu mâncare mai puțină.

Dacă ați știi voi cât de ușor e de fapt azi să ții un post, și dacă ați înțelege că problema nu se află în ma5ncare ci în noi?

Înainte de toate sunt două aspecte ce trebuie luate în considerare când ții post, strict din perspectiva alimentației:

– Foamea este o stare nu un fapt.

– Nu te saturi pentru cât și ce mănânci ci pentru că mănânci.

Odată ce ai scos din alimentație carnea, ouăle, lactatele și alte derivate sau alimente care le conțin, ce-ți mai rămâne te gândești? Păi  destul de multe sincer…

Ce mănânci dimineața?

1. Lapte de soia cu cereale, banane și după gust, zahar.

2. Lapte de soia cu cafea de cereale în loc de cacao cu paine cu gem sau pateu vegetal. Nu bei lapte de soia? Poți consuma ceai.

3. Salată de fructe/ salată de legume.

4. Salată de vinete fără maioneza.

5. Salată de cartofi cu măsline, ceapă și ce alte legume vrei tu să adaugi.

Ce mănânci la prânz?

1. Orez  cu legume și garnitură de ciuperci la grătar.

2. Paste (fără ou) cu pește când se menționează în calendar că e dezlegare. În rest paste cu sos de roșii sau cu puțin ulei și sare, sau paste cu măsline fără sâmbure evident.

3. Mâncare de cartofi.

4. Supă de legume.

5. Mâncare de mazare cu rantas din făina și apă cu garnitură de chiftele de soia sau chiftele din cartofi.

Ce mănânci la cină?

1. Cartofi prăjiți

2. Cartofi natur cu garnitură de legume ( din mixuri de legume congelate )

3. Ciuperci fierte la abur sau prăjite la grătar sau în ulei, servite cu mujdei și pâine.

4. Mâncare de fasole verde sau tradiționalul borș de fasole.

5. Sărmăluțe de post.

Ca bonus: când mergi în oraș poți cere shaorma fără carne doar cu ketchup. E la fel de bună și te costă și mai puțin pentru că e fără carne. Iar pentru dulciuri și alte rețete mănăstirești de post, găsești inspirație din plin pe internet.

Vezi deci, postul din perspectivă alimentară, azi e doar un exercițiu de voință. Sigur că menirea postului nu e aceea de a fi ușor. Sunt multe alte aspecte ale postului de care să  ținem cont, dar pentru început cel mai important pas e acela de a dobândi puterea de a-ți controla poftele.

Dacă nu ai voință să-ți controlezi ceva elementar ca propriile pofte, cum poți să crezi ca vei avea vreodată voință pentru a face lucruri mai mari?

Ralu The Writer lifestyle , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *