Dincolo de toate momentele de zbucium mental, mai mult decat orice altceva, zbucium care ne duce de multe ori spre patetism si plangere de mila, in orice asa zis rau este si un bine, iar modul in care vedem acest bine se educa in timp, prin constientizarea lucrurilor care ni se intampla si a motivelor din spatele acestor experiente, atat cat ne este dat sa le intelegem.

Trecand de astfel de momente, odata ce treci printr-o puternica dependenta afectiva despre care v-am mai vorbit, inevitabil esti mult mai prezent si mai alert si chiar daca nu poti sa eviti un atasament toxic sau prematur, cu siguranta iti dai seama mult mai repede si intr-un timp util, cand povestea tinde sa se repete intr-un context diferit ca sa o poti stopa.

Odata cu acest nivel de constientizare, iti mai dai seama si de uriasa diferenta dintre:

  • ce vrei
  • ce-ti trebuie
  • ce ai cu adevarat nevoie.

Multi o sa spuneti: ”pai stai, ca nevoia si cu trebuinta sunt sinonime, cum e asta cu diferenta dintre ele?”. Dar sunt oare sinonime? Daca tusesti si ai decis sa iei sirop, ca ai nevoie sa fie dulce, dar medicul spune ca trebuie sa iei pastile, ca-ti fac mai bine, nu e oare o diferenta mare acolo? sau daca vrei o masina rosie, dar dealerii au doar negre, la caracteristicile de care ai nevoie, nu inseamna ca trebuie sa te conformezi situatiei? Si-o sa spuneti probabil ca fie te conformezi, fie mai cauti.

La fel e si in viata.

Ceea ce vrem nu e mereu acelasi lucru cu ce ne trebuie si cu ceea ce avem nevoie.

In problemele de ordin afectiv (care ne afecteaza pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica, de-a lungul vietii) o persoana poate, spre exemplu, sa creada la prima vedere ca persoana cu care ar vrea sa fie in legatura este si cea care trebuie doar pentru ca-i implineste nevoile de suprafata precum comunicarea, atentia si grija.

Am mentionat cuvantul ”legatura” pentru ca indiferent ca vorbim despre prietenii intre fete, intre baieti sau intre fete si baieti sau ca vorbim despre relatii de ordin romantic, confuzia dintre nevoie, trebuinta si dorinta, apare tot ca o urmare a carentelor emotionale din trecut.

Cum faci diferenta?

Vointa: Ca sa faci diferente intre vointa, trebuinta si nevoie e necesar ca inainte de toate sa stii cine esti, pentru ca atunci cand stii cine esti, stii ce structura morala cauti in celalalt pentru ca desigur, functionam inconstient prin ”oglindire” astfel ca nu poti accepta in celalalt ceva mai jos decat ce stii ca se afla in tine.

Nevoia: Odata ce ai inteles ce structura morala vrei de la celalalt, intelegi ca nevoia de comunicare, atentie si grija, ti-o poate implini aproape oricine, dar asta nu inseamna ca aceeasi persoana detine automat si structura morala pe care o cauti. Si-odata ce ai constientizat asta, poti deja sa faci un pas in spate.

Trebuinta: Intelegand ce vrei de la celalalt si pana in ce punct poti permite altuia sa-ti implineasca nevoiele mai sus mentionate, iti poti face o idee mai clara despre ce accepti si ce nu din partea celuilalt, reusind sa faci mai usor diferenta dintre un om care-ti implineste niste nevoi de baza fara a fi neaparat si potrivit in cadrul vietii tale si unul care poate fi piesa potrivita in puzzle-ul vietii tale.

Pe de alta parte, cu toate ca avem datoria de a tine ochii larg deschisi fata de tot ce ne inconjoara, odata ce invatam sa distingem intre aceste trei aspecte – vointa, nevoia si trebuinta – are viata grija sa ne scoata in cale persoana care ne trebuie si de care avem cu adevarat nevoie dincolo de simpla  implinire la nivel afectiv.

       Viata ne scoate oameni in cale, dar numai un nivel corespunzator de constientizare ne permite ”sa-i vedem” pe aceia care pot aduce un aport pozitiv vietii noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *