Nu am multi prieteni, dar ma bucur de faptul ca cei pe care ii consider prieteni sunt oameni trecuti prin viata. Oameni care au invatat sa-si accepte greutatile si trecutul. Persoane care au trecut prin etape de viata cu temele facute si lectiile invatate. Si au inteles ca e cu adevarat normal ca uneori sa fim realmente tristi, dezamagiti, deprimati chiar de tot ce vedem si ce traim si ca e la fel de normal sa treci peste asta si sa mergi inainte.

Din astfel de discutii prietenesti, avute in ultimele zile, dar si din alte discutii mai vechi la care am fost martora am dedus ca in special noi romanii avem o problema cu a face diferenta dintre psiholog si psihiatru si in general cu tot ce inseamna o afectiune de ordin mental.

Prea multi dintre confratii nostrii dintr-o lipsa acuta de informatii nu fac diferenta dintre psihologie si psihiatrie. Cand cineva spune intr-un grup ca a fost la psiholog toti casca ochii mari spre el ca si cum brusc a devenit un paria, un neadaptat social din cauza a cine stie ce boala. E privit ca un nebun. In egala masura daca observi ca cineva trece printr-o perioada mai grea si tinzi sa-i sugerezi o vizita la psiholog risti sa-ti sara in cap din acelasi motiv: da io nu-s nebun!

Conform dexului: PSIHOLOGÍA este o. 1. Știință care se ocupă cu studiul psihicului (1), al legității proceselor psihice (cognitive, afective, voliționale) și al însușirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament etc.). 2. Totalitatea fenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepție, mentalitate. 3.Totalitatea proceselor psihice care condiționează o activitate. – Din fr. psychologie.

si PSIHIATRÍA  este o  disciplină medicală care se ocupă cu studiul bolilor psihice și tratamentul lor. [Pr.-hi-a-] – Din fr. psychiatrie.

In termeni mai putin academici psihologia este cunoscuta si ca stiinta sufletului. Psihologia si deci psihologul este cel care te ajuta sa te intelegi si sa te cunosti mai bine, sa-ti intelegi emotiile, trairile si toate mecanismele interioare care sunt strans legate de procesul dezvoltarii personale pe toate planurile.

E adevarat ca psihologul poate decide sa te indrume spre psihiatru daca se intampla ca procesele tale psihice sa nu functioneze la parametrii optimi si sa banuiasca existenta unei probleme mai grave. Dar de aici si pana la a rade de ideea unei discutii cu un psiholog e cale lunga.

Ce inseamna de fapt si de ce e important sa facem diferenta dintre psiholog si psihiatru?

-Depresia exista! Orice schimbare brusca de comportament trebuie luata in considerare.

-Traumele emotionale lasa urme -ce nu tratezi la timp se transforma in agresivitate, comportament deviat etc. ce duce la violenta domestica, abuz de substante stupefiante si altele.

-Trauma abandonului, esecurile repetate pe care nu le stim gestiona sau despartirea parintilor in cazul copiilor, toate astea sunt evenimente dificile care pot exercita o presiune uriasa asupra noastra in conditiile in care nu toti reactionam bine la schimbare.

Psihologia ca stiinta si ca meserie transmite in primul rand faptul ca nu suntem obligati sa trecem singuri prin toate greutatile care ne depasesc si ca uneori o discutie cu un specialist poate salva vieti.

Spre deosebire de Psihologie care previne, Psihiatria pe de alta parte, trateaza un dezechilibru deja instalat si ajuta la reintegrarea individului in viata sociala atunci cand problema e depistata la timp de psiholog.

Sa constientizam deci ca problemele noastre de zi cu zi pot duce la lucruri mult mai grave daca nu ne luam in serios. Sa facem un pas inainte spre civilizatia pe care o veneram atat de mult si sa nu ne mai socam, sa nu ne mai fie rusine de ideea de psiholog. Sa nu mai aratam cu degetul, sa nu mai izolam oamenii pentru problemele pe care le au sau pare ca le au. Sa dam dovada de empatie si intelegere si rabdare sa cunoastem omul din spatele problemelor aparente si sa invatam sa prevenim decat sa tratam.

Daca stii pe cineva care inca nu face diferenta dintre un psiholog si un psihiatru te rog sa ii share-uiesti acest articol, sa ajutam cat mai multa lume sa inteleaga ca o vizita sau mai multe la psiholog nu spune despre nimeni ca e nebun, dimpotriva, constientizarea si grija de sine sunt doua dintre cele mai importante atuuri pentru un stil de viata sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *