Cum am luat examenul Cambridge: tips&tricks!

Bine v-am regasit, dupa o aparenta lunga pauza din scrisul in online,  dar o foarte activa perioada in offline. Iata ca incerc sa raspund la o intrebare des intalnita: Cum a fost? si implicit ce inseamna sa dai un astfel de examen, la ce te ajuta si pe ce se concentreaza, dar sa le luam pe rand.

  1. Structura examenului:

Examenul are 5 parti: Speaking, Writing, Reading, Use of English si Listening. Speaking-ul se da separat de celelalte 4 parti, iar celelalte se dau toate in aceeasi zi. La partea de writing se cere realizarea a doua materiale la alegere, de tipul eseu, raport, review, scrisoare de propunere sau scrisoare simpla/de reclamatie.

La reading ti se dau trei texte, unul impartit pe paragrafe care trebuie rearanjate in ordine si doua pe baza carora trebuie sa raspunzi la anumite intrebari.

La use of English se dau propozitii care trebuie completate cu expresii fixe.

La listening trebuie bifate o serie de raspunsuri pe baza unor dialoguri ascultate la un CD Player.

La speaking e destul de lejer. Vine o comisie formata din doua sau trei persoane, vorbitori nativi de Engleza din Marea Britanie care converseaza cu voi pe baza unor subiecte dintr-o carte.

Costul examenului a fost 1700 de lei, bani platiti in doua sau trei rate. Cursul de pregatire a costat 1050 de lei, fara nici un fel de reducere, eu nefiind nici studenta, nici eleva, nici cursanta anterioara la institutia respectiva. Iar taxa de examen a fost 650 de lei.

    2. La ce te ajuta?

Examenul Cambridge se adreseaza oricui vrea o certificare internationala care sa ateste cunoasterea limbii engleze la nivel intermediar sau avansat. Eu l-am dat pe considerentul obtinerii unei credibilitati in plan profesional, ca trainer de limba engleza.

   3. Tips and tricks: cum arati ca stii?

Inainte de toate, e important sa participi la cursurile de pregatire, oferite de centrul de examinare din orasul tau, chiar daca acestea nu sunt gratuite. Ei iti vor explica si vor exersa cu tine si restul grupei formate, fiecare parte a examenului. Apoi, trebuie sa:

  • Fii atent la tematicile clasice pt partea de writing
  • Sa incerci sa retii cateva cuvinte cheie pentru fiecare subiect posibil. Cuvinte cheie pentru review-ul de film, pentru scrisoare, pentru raport, propunere etc. Conteaza mult sa folosesti cuvinte specifice domeniului despre care ti se da sa scrii, la partea de writing.
  • Respecta structura. Ti se va explica structura ceruta pentru fiecare subiect, la partea de writing. Daca o respecti, castigi punctaj.
  • Invata si foloseste cat mai multi conectori/linkers de tipul: Firstly, Consequently, As well as, Ultimately etc. Ti se va da o lista, sau ar trebui sa ti se dea, in cadrul cursului. Daca inveti sa ii folosesti,  vei parea mult mai fluent, atat in scris cat si in exprimarea verbala.

Eu asa am facut si a functionat 🙂

Recunosc ca am avut un avantaj competitiv. Activand in domeniu si lucrand deja cu anumiti termeni, a fost cumva mai usor, desi mi-a fost si mie teama ca nu iau, ca e greu, ca daca am emotii, ca nu ma incadrez in timp…lucru cerut si stresant in cadrul examenului Cambridge, pentru ca ai o foaie speciala pe care trebuie sa treci raspunsurile si trebuie sa te incadrezi cu totul in 1h:30 de minute, ceea ce nu e chiar usor: Daca depasesti acest timp nu ti se mai da voie sa iti treci rezultatele pe foaia respectiva.

A fost o perioada plina, in care am alergat intre job, orele din particular, alte activitati de volunatariat, viata personala (nu prea mai era) si cursul de pregatire pt Cambridge, ceea ce pentru un om lent ca mine poate fi putin cam mult, dar s-a terminat cu bine si cu obtinerea unui nivel de C1 Advanced. Acum astept diploma 😀 numai buna de pus pe perete.

Sper ca v-au fost de folos informatiile oferite si nu ezitati sa le share-uiti si cu altii care ar putea avea nevoie de ele.

Cu drag,

Ralu The Writer 🙂