Expunere scrisa pentru seminarul de teoriile comunicarii, in anul 1 🙂 [amintiri ]

Om. Ce ciudat, cand te gandesti ca nu sunt decat doua litere si totusi in spatele lor se afla un infinit de idei, norme, fapte, ganduri,  si asta numai sintetizand aleator pentru ca lista poate continua enorm de mult, astfel incat am putea petrece o viata cu creionul in mana si s-ar epuiza foile, insa nu si definitiile.

Idei. Am spus ca omul inseamna idei, dar oare de ce. Pana la urma oare nu ne nastem din idei ca sa nastem idei la randul nostru in fiecare etapa a vietii noastre, unele aplicabile altele nu… si oare nu tot din idei ne hranim zilnic…cand spunem ,, m-am gandit sa…’’ la vara as vrea sa…’’ proiectandu-ne intr-un viitor fata de care suntem plini de asteptari. Mai ciudat e ca fiecare idee naste alta, fie ca e a noastra, fie ca o auzim sau o citim. Raspunsul e in fiecare din voi pentru ca la fel ca vorba unui mare om de stiinta, totul e relativ, deci totul e corect sau gresit in functie de public, deci in functie de voi, pentru ca un singur individ lanseaza o idee, dar publicul este cel care o perpetueaza.

Despre norme am sa va povstesc mai tarziu, acum ma opresc asupra faptelor, care intr-un numar limitat, sunt inconstiente si dintre care tocmai acestea inconstiente sunt cele care spun atat de multe despre noi toti, pentru ca denota ceea ce uneori vrem sa ascundem. Fie ca implica un gest, o privire sau o actiune spontana, ele transmit ceva anumitor persoane sau unei singure persoane. De aici vin cele mai multe interpretari gresite, din aceste fapte pe care le transmitem inconstient. Cele transmise constient sunt cu totul altceva, stim exact ce si cui vrem sa transmitem ceva, nu sunt la fel de periculoase pentru ca receptorul stie la ce sa se astepte.

Ganduri. Ele, dincolo de latura lor logica, ne ajuta sa ne dam seama cine suntem, pentru ca prin ele ne dam seama de cum suntem. Gandurile au acea putere de a da lui ,,cine’’ valori pozitive sau negative, pentru ca modul in care gandim influenteaza modul in care actionam si chiar ideile pe care le avem. Diferenta dintre idee si gand se afla in faptul ca ideea e spontana iar gandul…e calator si vine de departe.

Bun, si ce legatura au toate aceste aspecte cu arta de a fi om, cam asta circula prin mintea tuturor  si poate ca asta ma intrebam si eu daca auzeam un astfel de text pentru prima data.

Am spus putin mai devreme ca voi revenii asupra normelor. Daca a fi om e un fapt complex, nu vreau sa stiu cum se simte o norma. Exista reguli pentru absolut orice, atat de multe si scrise si nescrise incat daca le-am aplica pe toate am fi niste roboti, ne-am inchide porii sufletului  fata de tot ce inseamna experiente. Pana la urma norma de a fi om tine de respect, de imagine, de buna crestere, de sociabilitate, acceptare de sine si acceptarea diversitatii umane, dar mai ales de egalitatea dintre noi, care s-a pierdut de mult. Acea egalitate dincolo de rang, cult, studii, rasa si bani.  Dincolo de aceste norme umane, ma intristeaza faptul ca utopia este norma care defineste astazi acele valori. N-am ajuns intamplator la utopie, pentru ca uneori ma refugiez de haosul contemporan intr-o lume a mea, atat cat imi permite timpul, ceea ce inseamna foarte putin. Lumea mea, nu ma include doar pe mine, include carti, muzica, alti cativa oameni si prea multe ganduri.  Recurg uneori la varianta asta de lume utopica pentru ca ma sperie foarte mult gandul ca unora din voi vi se pare normal tot ce am spus despre norma de a fi om. Pe voi nu va sperie faptul ca arta de a  fi om a devenit o norma ? si nu ceva firesc ? Acel cum trebuie sa fii care nu implica faptul ca asa esti, sunt si suntem…Lumea voastra ce include?

In urma acestor cuvinte transpuse din idei sper ca ati ramas cu ganduri mari de a realiza fapte bune, dincolo de normele contraumanitate si ca veti avea puterea sa includeti in lumea voastra cate putin din lumea altora, pentru ca arta de a fi om tine de tot ce am discutat si de inca 95% din alte aspecte pe care mi-ar fi imposibil sa le cuprind in cateva minute.

Ralu The Writer creativ writing, Din studentie...

2 Replies

 1. „Daca a fi om e un fapt complex” – aici „fapt” este singularul de la pluralul „fapte” descrise in paragraful 3, sau cuvantul „fapte” din paragraful 3 este pluralul de la singularul „faptă”? Pentru ca eu gasesc cele doua substantive (femininul si neutrul) ca avand semnificatii diferite in constiinta colectiva a cititorilor, de aceea vreau sa stiu la care te-ai referit.

  Poti detalia, te rog, aceasta afirmatie: „Diferenta dintre idee si gand se afla in faptul ca ideea e spontana iar gandul…e calator si vine de departe.”? Nu am inteles cum ai dedus aceasta diferenta.

  In rest, esti un om deosebit pentru partea cu egalitatea si utopia, cu care sunt de acord fara ezitare.

  1. In primul rand iti multumesc foarte mult pentru comentariu. Ceea ce am vrut sa spun prin diferenta intre ideea si gand este ca daca ideea e spontana, si aici cred ca nu trebuie sa aprofundez decat daca vei considera tu, gandul in schimb ,,e calator si vine de departe” pentru ca din perspectiva mea un gand e rezultatul analizei sa zicem unei probleme cu care ne confruntam. De multe ori cand ,,ne gandim” si suntem intrebati la ce, spunem in cateva cuvinte la ce ne gandeam, ceea ce ne framanta. Pe scurt vad in gand, o posibila solutie venita in urma mai multor cugetari si analize asupra problemei care ne preocupa intr-o anumita perioada din viata noastra. Din acest motiv spun ca ,,gandul e calator si vine de departe”.
   Referitor la prima intrebare, cea despre ,,fapt” si ,,fapte”, sper ca am localizat bine sursa intrebarii.
   La ,, din aceste fapte” paragradul 3 – fapte reprezinta o actiune, iar la ,,Daca a fi om e un fapt complex”, ,,fapt” este folosit ca si lucru, mod (complex de a fi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *