Vucciria+Ballaro= inima orasului Palermo

Au trecut doua luni de cand m-am intors acasa.  Chiar si asa dupa doua luni mi-e un dor imens de tot ce a insemnat Erasmus pentru mine. Cei care n-au trecut printr-un erasmus vor spune ca subiectul asta e expirat si ca ar  cam trebui sa fiu ,,over it”…sa trec peste. Dar n-am cum si sincer nici nu-mi doresc pentru ca amintirile astea inca imi hranesc sufletul  si creativitatea si inca ma fac sa ma simt fericita.

Am spus la un moment dat ca voi face un articol despre ce inseamna Vucciria si Ballaro si am hotarat sa il scriu sperand ca in felul acesta imi voi alina putin dorul si poate va fac si pe voi sa rezervati un bilet pentru urmatoarea vacanta. Ei bine, locatiile astea doua sunt inima orasului Palermo. Toti turistii ( avizati ) trec pe aici…pentru ca trebuie, fie ca esti acolo cu lucru sau in concediu, dupa program oricare ar fi fost el in ziua respectiva e nevoie si de putina destindere. Dar sa le luam pe rand:

Vucciria

…cuvant de origine  franceza  care inseamna ,, locul in care se vinde carne” poarta in sine o vorba care spune ca iti voi da banii cand se vor usca pietrele – si cum in pietele in care se vinde carne si legume, pietrele nu se usuca niciodata, e clar cum o sa ne primim banii daca auzim vorba asta.

Pe de alta parte Vucciria desemneaza in prezent, dincolo de piata sau piateta respectiva, si un pub care prinde viata pe timp de noapte si aduna in jurul sau o buna parte din tineretul turistic palermitan. Practic orice iesire in oras in Palermo se termina la Vuccirie.

In alta ordine de idei farmecul acestei locatii este dat de faptul ca fiind o piateta mica, nu doar pub-ul in cauza prinde viata noaptea ci si atatea altele din jurul sau ca sa nu mai spun ca magia  a doi cantareti trubaduri care fac mica piata sa rasune de melodii siciliene si lumea danseaza in jurul lor si singura si in pereche si se contopesc intr-un singur popor, turisti veniti din toate colturile lumii, colorati de diversitate si uniti in cultura. Astfel in fiecare seara de vara Vucciria nu mai e un singur pub ci un tot unitar de locatii imbinate intr-o diversitate de culoare si radacini sub masca unui singur nume generic.

10257173_10203077087062099_1036539575359253237_n  Movida-12

Ballaro

Diferenta dintre Vuccirie si Ballaro consta mai mult in amplasament, dar pana si asta conteaza cateodata. Ballaro de fapt si de drept isi trage numele tot de la o piata, cea mai mare si cea mai veche piata din Palermo. Spre deosebire de Vuccirie,  Ballaro e deschis doar in anumite zile. Atmosfera e data de trupele care canta live in mijlocul strazii, iar pub-urile deschise pe de-o parte si de alta isi gazudiesc clientii la mese din lemn amplasate in fata localurilor, iar pe mijlocul strazii e trecerea libera.

Ziua si seara:

ballaro-mercato   mercati-di-palermo-capo (1)

Prin urmare un erasmus la Palermo, inseamna si o incursiune intr-un stil de viata boem in care te poate prinde 4 dimineata desculta pe strazi mergand catre casa cu colegi de apartament si alti amici pe care ti i-ai facut acolo la fel de bine cum poti prinde rasaritul soarelui pe plaja de la Mondello.

10442356_577253195724593_2504369516047625418_n