Am auzit cateva povesti despre mobilitati de studii ratate. Persoane care au renuntat la mobilitate din cauza formalitatilor sau care au plecat si s-au intors abandonnd mobilitatea pentru ca bursa nu intra la timp sau conditiile erau nefaste sau mai stiu eu ce alte probleme.

Lucrurile astea se intampla si se pot intampla in continuare, fapt pentru care m-am gandit sa va spun cate ceva din culise. Sa le luam pe rand:

1. Fii atent la perioada de depunere a dosarului:

In general pe site-ul oricarei facultati exista informatii cu privire la mobilitatile de studiu si practica. Daca mergi pe o mobilitate de studiu actele se depun din primavara (chiar din martie, dar e bine sa te interesezi mult mai devreme) pentru primul semestru ( septembrie), daca mergi pe al doilea semestru actele se depun intre septembrie si noiembrie, dar cu cat mergi mai repede cu atat mai bine pentru ca procedurile de completare a dosarului cu N documente, dureaza. In principal pentru ca stai dupa semnaturi.

2. Nu astepta sa-ti rezolve altii problemele

Din clipa in care ai decis sa pleci cu erasmus, ai decis sa te maturizezi. Asuma-ti toate responsablitatile aferente programului, care tin de tine si uneori fa chiar si ceva mai mult. Prin urmare daca vezi ca mail-urile intarzie sa apara pune mana pe telefon si suna sau du-te personal. Pe cei de la relatii internationale nu-i intereseaza cu adevarat daca tu pleci sau nu la studii. Pe tine te intereseaza sa-ti schimbi viata, asa ca du la semnat ce trebuie sa duci, in timp util si fii pe faza cu tot ce se intampla. Poate parea exagerat modul in care pun problema, dar raspunsul pe care l-am primit acum cateva zile, a venit printre altele si pentru ca eu am pus mana pe telefon si am sunat la relatii internationale in Italia.

3. Roaga-ti cunoscutii sa se intereseze:

Daca ai cumva prieteni, rude sau orice fel de cunostinte in tara in care vei face erasmusul, roaga-i sa se intereseze pentru tine. E mult mai eficient cand cineva se intereseaza personal de situatia ta. Daca ajung cu bine la Palermo si finalizez un al doilea erasmus cu bine, o sa fie si datorita unei prietene de acolo.

4. Unde vei sta ?

Daca s-a rezolvat deja problema actelor, a venit raspunsul, te-ai gandit sa-ti trimiti bagajele pe autobuz si ti-ai luat biletele de avion din timp e important sa-ti gandesti o strategie pentru urmatoarele luni in care vei fi plecat/a. Trebuie sa te gandesti unde vei sta in momentul in care ajungi ? unde tragi ? Pentru asta poti cauta asociatii ca ESN ( erasmus student network) sau grupuri de facebook cu inchirieri de apartamente/camere.

Sunt cazuri in care facultatea ofera o varianta ieftina de cazare pentru prima saptamana pana te acomodezi. Intereseaza-te si de asta, poate fi o varianta utila, cel putin pentru prima zi/seara in care ajungi in oras.

5. Informeaza-te cat mai mult:

Daca poti, ia legatura cu studenti care au fost plecati sau sunt deja acolo. Iti vor spune mai clar care e situatia si incotro sa te indrepti.

 

6. Prima luna acolo:

Inainte sa pleci fa-ti cateva calcule. Cam ce suma ti-ar trebui ca sa traiesti acolo o luna? Bursa intr-adevar poate intarzia, de aceea e bine ca banii cu care pornesti sa iti ajunga de un avans la chirie si de mancare.

P.S. Fii atent/a, ca lucrurile vorbite de acasa pot fi diferite de cele pe care le gasesti chiar si in materie de chirie.

In alta ordine de idei trebuie sa faci lucrurile pe cat posibil cu rabdare, dar mai ales cu perseverenta si cu tact. Iti doresc multa bafta ! Oricum ar fi e o experienta de milioane.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *