JazzTM 2016: Impresii

Iata ca au trecut si 3 zile faine de JazzTM, primul meu JazzTM ca sa fiu sincera. Asta in conditiile in care aveam o idee destul de vaga despre Jazzul contemporan, avand impresia, ca orice ascultator neinitiat, ca jazzul a ramas undeva in anii lui Sinatra.

Ce-i drept, nu totul a fost Jazz pur, dar e normala diversitatea, pentru binele publicului, dar si al evenimentului. JazzTM s-a defsasurat simultan in mai multe parcuri din Timisoara  pe 2 si 3 iulie, insa eu voi vorbi doar despre concertele din centru(Piata Operei).

JazzTM ziua 1:

Peter Sarosi Quintet, Jacob Collier si Take 6

Jacob Collier:

Nu stiu daca sunt usor de impresionat sau daca n-am trait destul pana acum, dar Jacob Collier, e unul din acei cativa la nivel mondial care te pot surprinde prin originalitate, talent si (voi exagera putin) geniu. Nu ma credeti pe cuvant, dati o fuga pe youtube chiar acum.

JazzTM ziua 2:

 Arcus Trio,  Dhafer Youssef si Imany

Dhafer Youssef si Imany:

Cand spun Dhafer Youssef, spun de fapt ca ma bucur ca am fost la festival. De ce ? Pentru ca din punctul de vedere al unui copil crescut cu clona si filme tucesti mai nou ( salvati-ma va rog ) sa ai posibilitatea sa asculti acea muzica araba care in loc sa-ti insurubeze abdomenul de atatea rasuciri esuate, iti misca fiecare coarda a sufletului printr-o voce care ,,plange cu stil” pe ritmuri orientale, e nimic altceva decat aur curat.

Imany

Shame on me, de Imany, nu stiam mai mult decat stiam despre ceilalti artisti, adica nimic. Auzisem si eu piesa Don’t be shy si cam atat. Originara din insula Comori, Imany reuseste sa demonstreze ca inca se mai face muzica.

JazzTM ziua 3:

Helen, BADBADNOTGOOD si Dee Dee Bridgewater

In ultima zi de JazzTM nu am reusit sa stau pana la sfarsit, am ascultat doar doua trupe din trei.

Helen.

Helen, aduce un sound nou ( pentru mine) in peisajul muzical, as spune atat in jazz cat si in general. Helen la fel ca Imany, imbina cu succes elementele de jazz cu blues si pop.

Am plecat deci, de la JazzTm cu repere muzicale noi si cu o stare de bine.

Publicul? Presa carcotasa l-a numit snob, ca ce-i drept n-a fost prea entuziasmat sa danzeze, artistii au facut ceva eforturi pentru a-l anima. Dar eu zic ca a fost pe masura, pana la urma Jazzul se asculta nu se danseaza 🙂

foto(2015): Flavius Neamciuc