La ce bun sa mai faci o facultate ?

Desigur ca discutia este una mai mult decat ampla, dar discutand cu diverse persoane de-a lungul timpului am inteles ca motivele pentru care oamenii aleg sau nu sa studieze sunt diverse.

Asa ajung sa termine studiile si sa se intrebe ce fac ei cu facultatea x sau y sau ii vezi ca se reprofileaza sau ajung sa lucreze dincolo pe post de ospatari sau alte joburi marunte pentru ca se plateste bine sau ca ,,oricum nu gasesc de lucru cu facultatea asta”, dar sa le luam pe rand.

Inainte de toate, alege bine facultatea pe care vrei sa o faci, iar daca totusi nu reusesti invata, dupa cum spune acel slogan internautic recent, sa faci rai din ce ai si sa intelegi ca diferenta intre a avea sau nu o facultate sta partial in urmatoarele lucruri:

  • intotdeauna vei avea o posibilitate in plus
  • facultatea arata (angajatorului) ca esti capabil dpdv intelectual, adica ii arata ca esti in stare de mai mult decat sa stai pe pilot automat la banda in productie, sau in camp sau mai stiu eu in ce conditii lucru.
  • facultatea iti largeste cercul de cunostinte si iti ridica nivelul – asta inseamna ca indiferent ce alegi sa studiezi, intotdeauna se va intampla ca cineva din anul tau, din colegii cu care te asociezi in diverse ong-uri, din prietenii pe care ti-i faci sau poate esti chiar tu cel caruia i se intampla sa reuseasca in plan social, sa obtina o functie sau un job bun, iar lucrurile astea nu sunt despre bani sau pile ci despre faptul ca omul este influentat de mediul in care traieste si se mai spune ca in 5-10 ani vei fi (moral si mental) asemeni celor mai apropiati 5 oameni care te inconjoara.
  • daca iti joci cartile bine, facultatea iti permite sa explorezi lumea stand la loja – asta inseamna ca la 20 de ani una e sa vizitezi o tara ca sa te inchizi in apartamentul unei batrane si alta e sa vizitezi o tara si sa iti faci planuri de distractie dupa cursuri.
  • Facultatea nu iti da caracterul dar sigur ti-l modeleaza, si asta pentru ca educatia inseamna evolutie.
  • Facultatea nu iti garanteaza un job mai bun, dar te pregateste pentru el.
  • Facultatea nu iti spune cine trebuie sa fii, dar iti arata o cale, iti spune ca se poate si altfel.

Si lista ar putea continua. Dar pana la urma este o alegere, la fel ca orice facem in viata. Si da, poate ca nu toti trebuie sa facem facultati, dar toti ar trebui sa ne pastram curiozitatea invatarii. Fie ca e facultate, postliceala, curs de calificare intr-un domeniu, cu cat alegi sa cresti si sa te dezvolti ca persoana cu atat viata isi va deschide usile in fata ta, pe masura ce inaintezi.

Regulile sunt simple:

  • Cere si ti se va da.
  • Munceste si vei obtine.
  • Viseaza si vei vedea.

Si orice alegi sa faci nu uita ,,ca viata e nedreapta daca ramai jos”.

Pe de alta parte cu sau fara studii suntem multi fara job in toata lumea nu doar in Romania, iar motivele nu depind mereu doar de noi, dar e bine sa intelegem ca e important sa fim cat mai pregatiti si sa ne facem experienta din voluntariate pe cat posibil, sa incercam macar si sa nu mai dam vina pe sistem, pe faptul ca in facultati nu se face una si alta sau pe altii mai cu pile, ci sa incercam noi sa fim atat cat reusim de pregatiti si chiar si in acele joburi marunte sa stam doar cat sa invam ceva nou, sa nu ramanem blocati in ele si sa avansam mereu catre contexte sociale mai sanatoase si oameni mai buni.