Destul de bine plasată, ziua noastră naționala de 1 Decembrie, dă startul sărbătorilor de iarna și târgurilor de Crăciun în toată țara (presupun) nu doar în Timișoara, și dacă luna decembrie e luna cadourilor și a vacanțelor începem și noi direct cu liberele odată cu  Sfântul Andrei.

 De câteva zile în Timișoara, începe să se simtă aerul festiv al lunii ce urmează să înceapă. Steguleţele flutură pe la maşini şi clădirile de pe străzile principale care duc spre centru sunt şi ele îmbrăcate în tricolor din loc în loc pe o parte şi pe alta. Centrele militare…alea care au mai rămas se pregătesc de defilare şi pentru un moment în timp, ne aducem aminte că suntem români. Ne aducem aminte câte motive de mândrie avem şi ce strămoşi cu sânge în vene am avut, de-au luptat să ne unească şi să ne-aducă pe acelaşi tărâm, pe noi, o mână de creştini, latini în mijlocul atâtor slavi.

Străinii ne laudă ţara, noi ţinem la ea, dar îi urâm adiministrația, pe care din lipsă de altceva tot noi am ales-o. Ne iubim ţara, dar cum e poate normal şi trist, nu mai avem devotamentul necesar să ne ducem la fund odată cu ea, doar ca s-o readucem pe culmile gloriei. Tindem să plecăm cu toţii, chipurile spre mai bine pentru că te doare mai puţin când te umileşte străinul decât cel de-un sânge cu tine. Tindem să plecăm şi vai cât de rău o să ne pară.

N-am vizitat mai mult decât vreo patru ţări până acum, dar în fiecare din locurile pe care le-am văzut era arborat cu mândrie steagul ţării în zonele centrale şi mai puţin centrale ale oraşului, semn clar că oamenii ăia ţineau la identitatea lor chiar şi cu tăbliţe stradale bilingve pe clădiri.

Mi-aş dori să nu arborăm steagul doar de 1 Decembrie. Să nu fim români doar atunci şi nici doar la proteste care drept spus nu schimbă mai nimic. Mi-aş dori să fim români şi în ţară şi afară, să fim oameni, să fim calzi, să fim buni şi primitori şi să fim mândrii de pământul care ne-a dat, să învațăm mai ales când și cât de toleranți să fim pentru că azi cu cât e capul mai plecat cu atât îl taie sabia mai bine.

Poate că am simţi toate astea, dacă am vedea steagul arborat mai des în drumul nostru prin oraş şi pe tot parcursul anului, dar nu e interesul nimănui să ne redea mândria pentru că ne vor aşa, posaci şi umili sau revoltaţi. Cu cât plecăm mai mulţi cu atât rămân cei mai uşor de manipulat.

România te iubim, o singură dată pe an, dar te iubim. Atâta timp cât mai avem un moment de mândrie, singurul poate…să-l păstrăm și să ne bucurăm de el din plin.

La Mulți Ani România,

La Mulți Ani nouă tuturor.

Sursa pozei de prim plan: CalatorCuTricolor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *