Cine au fost primii traineri din lume?

A devenit asa o moda in ultima vreme. Sunt traineri peste tot si de toate felurile, raspandindu-si mesajul prin toate mijloacele posibile, de la bloguri, la youtube, carti sau simple postari motivationale pe Facebook. Eu insami recunosc ca voi face cursul luna viitoare intre 11 si 16 aprilie.

Am luat aceasta decizie deoarece de cativa ani ati vazut si voi ca articolele mele tind mult catre zona dezvoltarii personale, soft skills si alte probleme emotionale. Nu stiu daca acest curs o sa-mi revolutioneze viata intr-un fel, dar cel putin stiu ca o sa invat cum sa transmit mai bine informatiile pe care imi doresc sa le transmit.

In alta ordine de idei, avalansa asta de traineri nu e neaparat un lucru rau. In noua carte la care lucrez ’’The beauty psychology’’ vorbesc despre cat de important e ca oamenii sa se intoarca unii spre altii si sa se ajute reciproc, sa se ridice unii pe altii pentru ca desi informatia este accesibila in ziua de azi pentru toata lumea, in mod gratuit in mare parte, nu toti au aceeasi capacitate de intelegere a informatiei – iar aici intervine rolul trainer-ului – omul care are capacitatea nu doar de a asimila informatia, dar si  pe aceea de a-i face pe altii s-o inteleaga si mai mult decat atat – s-o aplice cu succes.

Dar care sunt oare principalele calitati ale unui trainer?

Dincolo de inteligenta nativa si intelepciunea dobandita in timp prin studiu, analiza, autoanaliza si experienta personala de viata si lucrul cu oamenii, trainer-ul este (sau ar trebui sa fie) un psiholog innascut, transmite incredere si este prin definitie un bun ascultator si un bun prieten.

In esenta, trainer-ul este deci un indrumator.

Ca sa indrumi, trebuie  sa ai acces la cunoastere, iar istoria ne spune ca accesul la cunoastere era limitat in epocile anterioare si doar anumite categorii de persoane considerate ’’alese’’ aveau acces la educatie si cunoastere.

Cateva dintre categoriile sociale care  in trecut isi asumau indirect rolul de indrumatori erau deci:

  1. Preotii

Blamati si aratati cu degetul de unii, dar respectati de altii, preotii au primit, prin traditie rolul de indrumatori dat fiindca pana in ziua de azi cei care ‚’’lucreaza’’ cu preotii mai mari in grad sau in cunoastere se numesc ucenici ai lor, intocmai cum si apostolii erau ucenici ai lui Iisus.

 Cu toate ca nu sunt mereu mentionati in cartile de istorie si nici in biografiile oficiale, preotii sunt  cei care au influentat  in mod pozitiv multe din deciziile si destinele oamenilor de baza ai societatilor anterioare pana astazi.

Ei stiu cel mai bine sa consilieze, sa indrume, sa puna intrebari ghidate, sa te ajute sa vezi acolo unde initial pare bezna, sa te ajute sa distingi albul de negru cand totul pare gri. Cunosc sufletul omului si te pot ajuta sa iei o decizie buna pentru tine.

  1. Profesorii

Putin mai aproape de meseria actuala de trainer dar aflandu-se si ei printre privilegiatii cu acces la cunoastere inca din cele mai vechi timpuri, profesorii buni si dedicati, inca sunt deschizatori de drumuri pentru tinerii care le trec prin mana, reusind sa vada intr-un om potentialul pe care acesta inca nu stie ca-l are.

Chiar daca viata bate filmul, cred cu tarie ca sunt mai multe cazuri decat ne putem imagine, in care profesorii ghideaza si ajuta copii veniti din familii dezorganizate, atata timp cat vad in ei dorinta de a invata si de a se autodepasi.

  1. Parintii

Surprinsi? Nu fiti 🙂

Ca sa ghidezi un om, trebuie mai intai sa te lase sa-i cunosti sufletul, temerile, dorintele cele mai adanci, si  se intampla foarte rar in viata sa lasam pe cineva atat de aproape de noi, din moment ce nici chiar in relatii nu ne lasam cu totul descoperiti de teama sa nu fim raniti.

Cred cu tarie ca daca tu esti un om cu perspectiva, o vei da mai departe si copiilor tai. Daca tu intelegi viata, vei stii sa le-o explici si lor, daca tu ai sete de cunoastere si dorinta de afirmare sau cel putin impacarea ca ai facut ceva productiv cu viata ta – ceea ce nu trebuie sa insemne ca te-ai imbogatit, vei stii sa le transmiti si lor lucrurile astea. Multi dintre oamenii care au iesit in evidenta in viata prin talentele lor au avut astfel de parinti, parinti care le-au deschis usi spre abilitatile si dorintele lor si nu le-au pus bariere obligandu-si copii sa traiasca visele lor neimplinite. Parinti care au incurajat si au fost acolo din punct de vedere emotional cand a fost nevoie.

Copii sunt o responsabilitate imensa. Ti se da un om si tu trebuie sa-l ajuti sa devina cea mai buna varianta a sa. Ce poate fi mai frumos decat sa fii mentorul propriului tau copil, iar el sa vada in tine un model de urmat?

Prin urmare desi e la moda sa faci coaching si mentorat, aceasta meserie nu e de azi de ieri. Sa fii acolo pentru cel putin un om, in drumul lui spre succes si descoperire de sine e o calatorie minunata pentru care trebuie sa ne simtim privilegiati. Indiferent ca faci asta pro bono sau ca ajungi sa fii platit pentru o asemenea munca, stii de fapt ca adevarat plata e reusita celuilalt si confirmarea faptului ca ai reusit sa ajuti pe cineva sa castige lupta cu proprii lui demoni.